ANALYSE – Het Britse pond kreeg het vorig jaar al hard te verduren met het Brexit-referendum van juni 2016 en de flashcrash in oktober. Sinds het begin van vorige week lijkt het momentum van herstel echter opnieuw op te pikken.

Met de speech van premier Theresa May afgelopen week over de ‘harde Brexit’ en het besluit van het Brits Hooggerechtshof deze week over de parlementaire goedkeuring inzake de start van de Brexit-onderhandelingen wist men dat het Britse Pond de hoofdrol ging eisen op de valutamarkt.

Waar beide evenementen eerder een negatieve druk op de munt leek te gaan hebben, noteert het valutapaar Britse Pond-Amerikaanse dollar (ook wel ‘cable’ genoemd) donderdagmiddag net iets onder het niveau van 1,26 dollar per pond, fors hoger dan medio december.

De reden voor deze appreciatie zit hem in de details van bovenvermelde nieuwsberichten. Welke waren deze? Kan deze appreciatie aangehouden worden en zo ja, voor hoelang?

Duidelijkheid over Brexit

Met het mes tussen de tanden stak Theresa May afgelopen week van wal in haar Brexit-speech. We zagen het Britse pond afgelopen week positief reageren op haar strijdvaardig pleidooi. De munt zette zo maar eventjes zijn sterkste dagelijkse procentuele stijging neer sinds oktober 2008.

Deze stijging valt onder meer te verklaren door het wegvallen van de onzekerheid rond May’s strategie. In de speech bevestigde May uit de Europese interne markt te willen stappen. We onthouden daaruit vooral uitspraken zoals ‘geen deal is nog altijd beter dan een slechte deal voor het VK’ en ‘een deal met Europa die het VK straft en andere landen ontmoedigt om hetzelfde pad te volgen, zou een rampspoedige handeling van zelfpijniging zijn’.

In Europa werden haar woorden, zacht uitgedrukt, lauwtjes ontvangen en zijn de kiemen voor moeilijke toekomstige onderhandelingen ongetwijfeld gelegd.

Afgelopen dinsdag was er opnieuw een belangrijk moment: een meerderheid van de opperrechters van het Supreme Court bevestigde een eerdere rechterlijke uitspraak. De Britse regering moet parlementaire toestemming vragen voor het in werking stellen van Artikel 50, de start voor de onderhandelingen over het vertrek uit de Europese Unie

Nieuws dat niet onverwacht kwam en grotendeels reeds in de markt verwerkt was. Het Britse pond noteerde dan ook op hetzelfde niveau als vóór de uitspraak een halfuur na de bekendmaking.

Rol Schotse nationalisten

Het feit dat de regeringen van Schotland, Noord-Ierland en Wales geen toestemming hoeven te geven, zet de deur wijd open naar een snelle goedkeuring van het Brits parlement en het inroepen van artikel 50 voor eind maart zoals gepland.

Nicola Sturgeon van de SNP (Schotse Nationale Partij) heeft alvast gedreigd met een tweede Schotse referendum indien er geen rekening wordt gehouden met de eisen van de Schotse regering wat ongetwijfeld voor onzekerheid en neerwaartse druk zal zorgen op het Britse Pond in de komende weken.

Belangrijk te noteren is dat in september 2014 nog 55 procent van de Schotse kiezers tegen Schotse onafhankelijkheid hebben gestemd.

Trump over zwakkere dollar

De zwakte van de Amerikaanse dollar speelt uiteraard een rol in de recente opmars van het Britse pond. President Trump’s opmerking begin vorige week dat de dollar te sterk staat en de gretigheid waarin hij zijn eerste week als president inzet door onder andere uit het TPP (Trans-Pacific Partnership) te stappen toont aan dat we dan toch geen gematigde versie van Donald Trump zullen krijgen, wat onzekerheid teweeg brengt in de markt en drukt op de dollar.

Technisch gezien is de cable door zijn korte termijn weerstandsniveau op 1,2544 dollar gebroken en heeft de koers vrij spel om zich te richten op de lange-termijnweerstand rond de 1,2650 dollar.

Donderdagochtend bleek dat de Britse economie in het vierde kwartaal van 2016 iets harder groeide, dan economen hadden verwacht. De groei leunt echter zwaar op consumentenbestedingen en diensten. Beleggers zullen dan ook uitkijken naar Theresa May’s ontmoeting met President Donald Trump op vrijdag om bevestiging te krijgen voor een verdere stijging van het Britse pond.

Op lange termijn blijft de onzekerheid rond Brexit, de daarmee verbonden onderhandelingen en toekomstige effecten voor de Britse economie een belangrijke factor spelen. Verwacht wordt dat het pond nog meerdere malen een jojo-beweging zal ondergaan totdat er meer zekerheid komt.

Nicolas Blondeau is afgestudeerd in de toegepaste economische wetenschappen en werkt sinds december 2013 bij IG, momenteel als Premium Client Manager. Hij houdt zich onder meer bezig met technische en fundamentele analyse van valuta, indices, grondstoffen en aandelen. Deze column bevat geen aanbeveling of een advies tot het doen van transacties voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze analyse en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties.